Tasty tastings!

  • Written by 
  • Read 3558 times

Op een woensdagavond met elf expats in je winkel en met je bierbuurman kaas en bier proeven, veel beter wordt het toch niet!

Afgelopen woensdag was het weer zo ver, Casper van de Bierbrigadier en ik hadden ons best gedaan om een paar van de beste Nederlandse bieren met wat van de lekkerste Nederlandse kazen te pairen. Bier- en kaas pairen doen we vaker, en deze keer hadden we het onszelf een beetje moeilijker gemaakt door ons te beperken tot Nederlands bier en Nederlandse kaas, omdat we deze proefavond speciaal op expats in de stad hadden gericht. Want tja, dan komt er net een klein stukje patriottisme om de hoek kijken.

Heel moeilijk was onze opdracht nou ook weer niet, want zowel op kaas- als biergebied is er binnen de landsgrenzen genoeg te vinden.  En een beetje ervaring op pairinggebied hebben we inmiddels. Wij letten bij het zoeken naar combinaties altijd op een paar dingen: 1. hoe is de smaakintensiteit van het bier en de kaas, zijn ze hoog of laag op smaak?; 2. Hoe is het mondgevoel, filmend of strak? 3. Wat voor type smaak betreft het, fris lenteachtig, zomers fruitig of meer gerijpt en aards en naar de herfst en de winter neigend. met die drie aspecten in het achterhoofd slaan we aan het proeven, maar uiteindelijk is de beleving natuurlijk doorslaggevend. Laten de bier en de kaas elkaar intact? Halen ze het beste in elkaar naar boven? Worden ze opgeteld nog lekkerder dan wanneer ze afzonderlijk geproefd worden? Als het antwoord op al die vragen 'ja' is dan is er een zekere match, maar soms is een beetje strijd ook wel spannend in de combinatie.

Onze proefavonden zijn ontstaan omdat we, toen we allebei nog niet zo lang open waren, al wel eens bier en kaascombinaties wilden laten proeven in de winkels en dat de voorbereidingen daarvoor zo leuk waren dat we dachten: dat moeten we met anderen samen gaan doen. Dus dat doen we nu al zo'n anderhalf jaar - vooral ook omdat we het zelf zo leuk vinden om te doen!

Bierbrigadier Casper brouwt zelf ook, dus deze keer kon een bier van zijn hand (onder de naam Papa brews) niet ontbreken, de R'eye of the Storm die hij samen met een andere Eindhovense brouwer, Lux, gebrouwen heeft. Dat bier, een barley wine zit nogal stevig in zijn alcohol, dus daarmee begonnen we niet. Het eerste bier van de avond was er ook een uit de buurt, te weten het Blond bier van brouwerij Rufus uit Heeze, die we pairden met een van de kazen van boerderij Köning in Zevenaar, die de beste rauwmelkse witschimmelkazen van Nederland maken, namelijk hun Kleintje Köning, een romig koemelkkaasje met de structuur van geitenkaas. Het eerste schot in de roos. De romigheid van bier en kaas vulden elkaar heel mooi aan en ook qua smaakintentie zaten ze mooi op een lijn. Nummer twee was nog zo'n schot - Zwaluwgekwetter, een camembertje uit de Achterhoek ging perfect samen met de 'Holy Excrement van Jopen uit Haarlem, samen met Bórg uit IJsland, een bier dat zijn karakteristieke smaak krijgt door het roken van schapenmest.

Twee weken geleden organiseerden we samen met Frontaal, een brouwerij uit Breda een proeverij van hun bieren met onze kazen. eentje kwam deze week weer terug: de Guanabana Mañana, een smoothie IPA met tropisch fruit. Vorige keer gepaired met Comté, deze keer met de oude boerenkaas van Booij uit Streefkerk, wederom was het fruitige in beide doorslaggevend voor de geslaagde combinatie. Hierna volgde nog een bier van de - op papier - beste brouwerij van Nederland: De Molen. De Summer of 17, in blik. Deze proefden we met de truffelvariant van de Doruvael, een van de weinige Nederlandse roodbacteriekazen. Uiteindelijk kwamen dan aan bij Casper's bier, de barley wine, die samen met Blauwklaver, een zachte blauwschimmelkaas uit Kamerik een waar toetje vormde.

De echte uitsmijter volgde daarna echter nog, als een extraatje. Tommie Sjef is een brouwer uit Den Helder die zich toegelegd heeft op zure bieren, en daarmee is hij vorig jaar erkend als een van de beste startende brouwers van de hele wereld. Het Rosé bier van Tommie is niet te vergelijken met rosébiertjes van Hoegaarden of Wittekerk, niet doen dus. Het is wel heerlijk met geitenkaasjes. Wij hebben gekozen voor drie verschillende zachte geitenkaasjes van de Oude Streek in Zevenhuizen: de Machedoux, de Macendré en de zeer rijpe Machere.

En zo kwam een mooie avond ten einde - en hadden wij zin om er snel weer een te organiseren.


Als je onze facebookpagina's in de gaten houdt, weet je wanneer er weer een proeverij is. Als je voor je eigen gezelschap een proefavond wilt organiseren, dan kan dat in overleg ook. In een van ons beider winkels of bij jou thuis. Neem vooral contact op, als je daarin geïnteresseerd bent. 

Locatie +

Tongelresestraat 260
Telefoon: 06-14984912

Contact

Social media