Kaas & zwanger

  • Written by 
  • Read 13848 times

Als je moeder bent of gaat worden, ken je het vast: je krijgt van iedereen goedbedoelde adviezen met betrekking tot wat je allemaal wel en niet mag eten. Een deel van die adviezen gaat over kaas.

Laten we eens wat fabels en feiten over zwangerschap en kaas op een rijtje zetten:

FABEL: alle buitenlandse kaas is verboden
FABEL: alle schimmelkaas is slecht voor de baby
FEIT: zachte, rauwmelkse kaas kan gevaarlijk zijn door de listeriabacterie
FEIT: als kaas verwarmd is tot minimaal 70 graden mag je deze eten

Als je zwanger bent mag je alle kaas die gemaakt is van gepasteuriseerde melk gerust eten. Dat betekent dus dat je bijvoorbeeld ook gewoon Stilton mag eten, want die is altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk, dat geldt ook voor Gorgonzola en heel veel andere zachte buitenlandse kaasjes. Wij hebben in de winkel altijd kaasjes die van gepasteuriseerde melk gemaakt zijn, vraag daar dus naar als je twijfelt.

Vermijd zachte rauwmelkse kaas

Zachte kaas die van rauwe melk is gemaakt kan een risico vormen, omdat deze besmet kan zijn met de listeria-bacterie. Listeria kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind en in een heel enkel geval zelfs een miskraam tot gevolg hebben. In de praktijk is de kans op een listeriabesmetting echter zeer klein. Daarom is er sowieso geen reden voor paniek als je per ongeluk een zacht rauwmelks kaasje hebt gegeten. Vermijden is natuurlijk wel altijd beter. Als een kaasje met rauwe melk gemaakt is, dan moet dat op de verpakking vermeld staan (en dat kan in het Nederlands, het Frans ('au lait cru'), het Italiaans ('latte crudo') of in een andere Europese taal. Je kaasboer ernaar vragen kan ook. 

Listeria en geitenkaas

Zachte geitenkaas van rauwe melk wordt gezien als risicoproduct voor Listeria, maar er is nog nooit Listeria in zachte geitenkaas aangetroffen, dit heeft waarschijnlijk te maken met de laqere pH-waarde van geitenkaas waardoor Listeria niet uit kan groeien in deze kaasjes. Dessalnietemin wordt zwanger vrouwen nog steeds aangeraden deze kaasjes ook niet te eten.

Nederlandse boerenkaas mag

Nederlandse boerenkaas is weliswaar gemaakt van ongepasteuriseerde, rauwe melk. Maar omdat dit een harde kaas is, met weinig vocht, kan de listeriabacterie hierin niet overleven of groeien. Boerenkaas kun je dus zonder gevaar eten als je zwanger bent.

En verder 

Kwark, cottage cheese, Hüttenkäse, feta, smeerkaas en ricotta zijn altijd verhit en dus veilig.

Als je ongepasteuriseerde kaasjes verhit tot boven de 70°C, dan verdwijnt het risico ook. Koken en bakken doodt dus de bacterie. Je kunt dus gerust camembertjes uit de oven, een kaasfondue of een tartiflette met Reblochon eten als je zwanger bent.

Locatie +

Tongelresestraat 260
Telefoon: 06-14984912

Contact

Social media