Bergkazen uit Utrecht!

  • Written by 
  • Read 3779 times

In Nederland worden mooie kazen gemaakt, en daar blijven we constant naar op zoek. We hadden vandaag een bijzondere kennismaking. Rutger Pekelharing kwam ons zijn kazen laten proeven, de Italiaanse bergkazen van Oudwijker uit het Utrechtse achterland.  Bergkazen, zul je je afvragen, is de Utrechtse heuvelrug wel hoog genoeg om daar van bergkazen te kunnen spreken? Nou nee dus, Rutger maakt met zijn vrouw Marieke kazen zoals ze ook in de Italiaanse bergen gemaakt worden. Maandelijks reist hij af naar de Noord Italiaanse Alpen  waar zijn leermeester Cesare Ribolzi kazen maakt, zoals zijn vader al voor hem deed.

En een geslaagde kennismaking was het. Een taleggio van Nederlandse bodem, de Fiore daar begonnen we mee, een roodkorstkaas dus en die zijn zeldzaam in ons land. Het is meteen wel een van onze favoriete Nederlandse roodbacteriekazen, friszuur van smaak met wat meer pit in de korst. De lichte amandel- en zelfs truffeltonen die we ook proeven worden waarschijnlijk nog wat uitgesprokener als de kaas wat verder gerijpt is. Zoals alle kazen van Oudwijker op het moment, is deze gemaakt van gepasteuriseerde koeienmelk.

Bij zijn tripjes naar Italië maakt Rutger samen met Cesare ook kazen die onder de Oudwijker vlag verkocht worden, de Robiola is er daar een van. Een Italiaanse klassieker en ook een roodkorstkaas, wat robuuster en steviger dan de Fiore en door zijn vorm ook prachtig op 'n kaasplank.

De kennismaking ging verder met twee stevigere witschimmelkazen, een van Nederlandse en een van Italiaanse bodem: de Cigno, met behalve witte en grijze schimmels ook een geel vachtje hier en daar, wat onder de microscoop hele kleine paddenstoeltjes blijken te zijn (en geheel ongevaarlijk natuurlijk) en de Toma Nostrana. Twee kruidige kazen met veel karakter, waarbij de zwaan (vertaling van cigno) een licht zuurtje heeft en de Toma wat meer zoets.

Leuk om deze kazen te leren kennen en nog leuker om de man achter de kazen te ontmoeten en zijn verhalen te horen. Het plan ligt er om rauwmelkse kazen te gaan maken, en daar gaat ons hartje nog harder van kloppen, maar vooralsnog zijn we al heel blij deze vier pareltjes aan ons assortiment te kunnen toevoegen. We hebben de geproefde kazen maar meteen geconfisqueerd, dus ja, komen proeven kan!  

 

Locatie +

Tongelresestraat 260
Telefoon: 06-14984912

Contact

Social media