Wijn!

  • Written by 
  • Read 3502 times

De donkere dagen komen er aan, de kerst komt er aan, dus ook tijd voor een mooie nieuwe selectie wijnen vonden wij. Samen met Henri Bloem, hier zo'n beetje om de hoek hebben we hele mooie wijnen uitgekozen die goed bij kaas passen. Laten we ze eens even voorstellen.

Witte wijnen

Méliac / Collection Altus Blanc

Grenache Blanc, Sauvignon Blanc en Chenin | Saint Chinian | Frankrijk

De wijngaarden van Méliac liggen aan de uitlopers van de Larzacvlakte op een hoogte van 160 meter rondom de berg Mont Baudile. De opbrengst van deze wijngaard is beperkt, dit komt door het droge klimaat en de zeer steenachtige grond bestaande uit klei en kalksteen. De druiven worden zeer zorgvuldig geplukt om te voorkomen dat ze kneuzen wat zou leiden tot een te vroege vergisting.

Proefnotitie

Prachtige lichte wijn, met goud in de kleur. In de geur en smaak veel tropisch fruit, lichte zuren, maar ook een beetje filmend. Als we deze wijn met een seizoen zouden moeten vergelijken, dan denken we aan de lente, maar als aperitief is hij nu ook heerlijk.

Bijpassende kazen: Chanteraine (triple creme kaas), Kobunder Rinse geit, Kleinte van Köning 

 

 

Bodegas Esteban / Marques de Alfamén Vino Blanco

Chardonnay- Macabeo | Carineña | Spanje

Bij bodegas Esteban Martin vloeien oude tradities samen met nieuwe technieken. Gelegen in het hart van de D.O. Carineña maken de wijngaarden optimaal gebruik van het daar heersende microklimaat. Deze wijngaarden liggen 500 meter boven zeeniveau, de stokken staan op een droge rotsachtige grond. Dit geeft de wijnen hun eigen specifieke karakter. Het droge warme klimaat wordt afgewisseld met een droge koele wind die de druiven optimaal laat rijpen. Deze heerlijk frisse wijn komt van een van de oudste wijngaarden uit de regio.

Proefnotitie

Zomerse aromatische wijn. Hoog op smaak met bloemen en kruidentonen. Droog en knisperend fris

Bijpassende kazen: Comté, Remeker

 

 

Sliding Hill / Sauvignon Blanc Marlborough

Sauvignon Blanc | Marlborough | Nieuw Zeeland

De Sliding Hill van Auntsfield is een klasse apart. Elke wijn wordt gekarakteriseerd door een exclusief karakter van rijpheid, textuur en mineraliteit, te danken aan rotsgesteentes, löss en kleigronden die je terugvindt op het estate.

Proefnotitie

In de neus perziken en nectarines, passiefruit en kruidige tonen. Krachtig van smaak maar elegant door de frisse tonen van licht fruit en citrus. Uitgebalanceerd mineralig. 

Bijpassende kazen: Aurelie van Karditsel, Machetin van de Oude Streek en andere zachte geitenkazen

 

Rode wijnen

 

Méliac / Collection Altus Rouge

Syrah, Grenache, Carignan | Saint Chinian | Frankrijk

De wijngaarden van Méliac liggen aan de uitlopers van de Larzacvlakte op een hoogte van 160 meter rondom de berg Mont Baudile. De opbrengst van deze wijngaard is beperkt, dit komt door het droge klimaat en de zeer steenachtige grond bestaande uit klei en kalksteen. De druiven worden zeer zorgvuldig geplukt om te voorkomen dat ze kneuzen wat zou leiden tot een te vroege vergisting.

Proefnotitie

Aromatische soepele wijn, rijk aan smaak, laatzomers van karakter, kruidig. 

Bijpassende kazen: Belegen boerenkaas, Remeker

 

 

Bodegas Esteban / Marques de Alfamén Crianza

Garnache, Syrah, Tempranillo | Carineña | Spanje

Bij bodegas Esteban Martin vloeien oude tradities samen met nieuwe technieken. Gelegen in het hart van de D.O. Carineña maken de wijngaarden optimaal gebruik van het daar heersende microklimaat. Deze wijngaarden liggen 500 meter boven zeeniveau, de stokken staan op een droge rotsachtige grond. Dit geeft de wijnen hun eigen specifieke karakter. Het droge warme klimaat wordt afgewisseld met een droge koele wind die de druiven optimaal laat rijpen. Deze mooie blend van druiven rijpt zes maanden op Amerikaanse vaten.

Proefnotitie

Fruitig, kers, bessen, beetje hout, geen overdreven tanines, vanille, cassis, Verfijn kruidig, vol van smaak 

Bijpassende kazen: Kobunder Rinse geit, maar ook zachte geitenkazen

 

 

Domaine de Beaurenard / Côte du Rhône rouge

Garnache, Syrah | Côtes du Rhone| Frankrijk

De broers Daniel en Frederic Coulon maken uitstekende wijnen op hun 60 hectare grote domaine. Op dit domaine wordt biologisch gewerkt.

Proefnotitie

Stevige volle wijn met veel fruit, een stevige bite en een licht zoetje.

Bijpassende kazen: Keiems Bloempje, Remeker, Overjarige Friese nagelkaas

 

 

Chateau Lacombe Noaillac / Médoc

Cabernet Sauvignon | Bordeaux | Frankrijk

De 30 hectare wijngaarden rondom dit prachtige château zijn tussen 1979 en 1982 volledig herbeplant. De wijngaarden liggen gericht op de monding van de Gironde en profiteren van de warme invloeden van de Atlantische oceaan.

Proefnotitie

mooi gemaakte iets zachte stijl Bordeaux. Veel structuur, zachte tanines, framboos, zwarte bes 

Bijpassende kazen: Witte van Köning, Zwaluwgekwetter

 

En verder....

Hebben we ook nog twee geweldige ports, en een hele mooie serie wijnen van Vitae uit Spanje, die gaan we binnenkort proeven!

 

Locatie +

Tongelresestraat 260
Telefoon: 06-14984912

Contact

Social media