Op kaassafari, deel 2 - Machedoux

  • Written by 
  • Read 2906 times

In Nederland worden veel mooie kazen gemaakt. Nederland heeft dan ook een rijke traditie op dat vlak, vooral wat betreft Goudse kazen. Maar het houdt niet op bij Goudse kazen, er is meer, veel meer. 

Boeren gaan kazen maken om hun hart te volgend, of omdat ze meer melk hebben dan ze aan de melkfabrieken kunnen leveren, of een combinatie daarvan. Wat de reden precies is, is interessant om te weten. Nog leuker is, te ontdekken dat de resultaten goed zijn. Naast Goudse kazen worden in Nederland ook witschimmel- blauwschimmel- en roodbacteriekazen, en allerlei variaties daarop, van koeienmelk, geitenmelk, schapenmelk en buffelmelk.

Sommige van die kazen zijn via groothandels te verkrijgen, vele ook niet. De productiehoeveelheden zijn niet altijd dusdanig groot dat een kaasmaker interessant is voor een groothandel, of misschien is de vraag ook niet groot genoeg. Sommige kaasmakers willen het gewoon ook niet, ze willen niet dat affineurs met hun kaas aan de haal gaan. Hanneke Kuppens van geitenboerderij de Oude Streek in Zevenhuizen is daar een voorbeeld van. Een vooraanstaande kaashandelaar uit Antwerpen was laatst bij haar en wilde graag haar biologische rauwmelkse geitenkaasjes in het assortiment opnemen. Maar van Hanneke hoeft dat niet zo. Dat wil zeggen, ze wil het eerst eens aanzien. Ze heeft zelf een duidelijk beeld bij hoe ze haar kazen wil verkopen, en wat gaan die Belgen er mee doen? Ze zelf verder laten rijpen (affineren met een mooi woord), bijvoorbeeld? Dat weet ze nog zo net niet.

Hanneke maakt per week zo'n 1000 kaasjes, met de melk van haar 30 geiten, op de grens van Groningen, Drenthe en Friesland. Dat doet ze al zo'n 30 jaar, in die dertig jaar heeft ze het boerderijtje waar ze huist, waar ze haar geiten houdt en waar ze haar kazen, maakt langzaam maar zeker opgeknapt. En in die tijd heeft ze ook haar kaasmakersvaardigheden verder volmaakt. Het begon met Machedoux, een romige witschimmelkaas, maar daar zijn nu ook Groningse varianten van ge-aste kazen, pittigere Crottin-achtige kaasjes en brie bijgekomen, en nog een rijtje andere kaasjes.

In onze zoektocht naar de lekkerste kaasjes van Nederland, een zoektocht die we omgedoopt hebben tot kaassafari, waren we van de week bij de Oude Streek, en op nog twee andere plekken.

Het bezoek aan Martin Schyns, van Kobunder die zijn kazen maakt bij Maallust in Veenhuizen hadden we al beschreven. De derde boerderij, de Kruidenwei in Nooitgedacht, volgt nog.

Van zowel Kobunder, de Oude Streek als de Kruidenwei hebben we nu kaasjes in de winkel.

Locatie +

Tongelresestraat 260
Telefoon: 06-14984912

Contact

Social media