Op kaassafari, deel 1 - Kobunder Rinse geit

  • Written by 
  • Read 3355 times

In de oude melkfabriek van Veenhuizen, het vroeger beruchte gevangenisoord op de grens van Groningen, Friesland en Drente, huist Kaaslust en maakt ook Kobunder zijn kazen. Of beter gezegd: daar maakt Martin Schyns zijn kazen, een Limburger die in het hoge Noorden is neergestreken en die ook nog eens bioloog en imker is. En mooie kazen maakt hij!

Van melk van schapen, koeien en geiten van verschillende voornamelijk biologische boerderijen in het Noorden van het land maakt hij kazen die hij meestal niet coat, maar met gekarameliseerde appelstroop insmeert en laat rijpen in een oude veenschuur. Deze rijping is door de natuurlijke omstandigheden te vergelijken met een grotrijping, de kazen hebben dan ook de charme en het karakter van een in grotten of forten gerijpte bergkaas.

De meeste kazen die Martin maakt, zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk, dat moet ook wel omdat rauwe melk niet vervoerd mag worden. Rauwmelkse kazen moeten altijd geproduceerd worden op de boerderij.

Vandaag was ik op een roadtrip naar het Noorden en heb Kaaslust aangedaan. Martin heeft me de kaasmakerij laten zien, zijn verhaal verteld en me vooral de kazen laten proeven. Ik was erg gecharmeerd van de natuurkorstkaas, gemaakt met melk van Fleckvieh koeien uit Friesland, maar van die kaas was op het moment niet genoeg voorraad om er een exemplaar van mee naar huis te nemen. De biologische geitenkaas, eveneens met een met appelstroopkaramel ingesmeerd was ook niet te versmaden. Een zilte kaas, met frisse fruittonen, een nootachtige smaak ook, en een complexe nasmaak. Het exemplaar wat ik van deze kaas mee naar Eindhoven heb mogen nemen is zo'n drie maanden oud, maar al heerlijk vol en rond van smaak. Echt genieten. Als hij nog een tijdje in de veenschuur had mogen liggen, waren er wel wat eiwitkristalletjes te ontdekken geweest waarschijnlijk bij het proeven. Nu nog niet. Geitenkaas van dit type wordt vaak wat hard en droog. Deze kaas daarentegen is heel smeuïg.

En nu ligt hij in de winkel...en als ie op is, komt er hopelijk snel weer een nieuw exemplaar! 

 

 

 

Locatie +

Tongelresestraat 260
Telefoon: 06-14984912

Contact

Social media