(Bijna) onnederlands lekker kaasje!

  • Written by 
  • Read 3224 times

In Nederland wordt heel veel kaas gemaakt, da's bekend. Maar dat er ook buiten onze traditionele Goudse kazen mooie kaasjes het levenslicht zien, dat si minder bekend. Vaak betreft het boeren met niet eens zo heel veel koeien, geiten of schapen, maar zijn ze wel heel gedreven om mooie producten te maken. Die kazen wil ik graag gaan laten proeven. Vandaag is zo'n mooie dag dat ik er een in mijn winkel heb kunnen krijgen: de Witte van Köning van boerderij Köning in Zevenaar.

Als het goed is komen er binnenkort nog meer kaasjes van hun onze kant uit, waaronder een harder pittig kaasje wat gewassen is in appelcider (van Uwe cider in Elst, die echte ciderappelrassen in Nederland geintroduceerd heeft). Maar laten we nu eerst genieten van deze topper. Boerin Christine verwerkt haar melk rauw (dus zonder te pasteuriseren) en daar word ik blij van. Want dat maakt kaas meteen een stuk interessanter, want complexer. De Witte van Köning is een witschimmelkaas, die vers fris is, maar na wat rijping gaat lopen en pittig vol van smaak wordt. Zeg maar een Nederlandse Camembert. De kaas doorstaat de smaakproef, ik proefde paddestoelen en iets stroïgs, stalligs, de structuur lijkt op die van een boerenbrie. Had ik al gezegd dat ik er blij van word, om deze in de winkel te hebben?

Boerderij Köning is gelegen in de Liemers, een vruchtbare streek tussen Rijn en IJssel. De koeien die voor de melk voor de Witte van Köning zorgen staan buiten als het enigszins kan, en dat is meestal van april tot september/oktober.

Mijn zoektocht naar de betere Nederlandse kaasjes gaat door.... er komt meer aan, veel meer! 

Locatie +

Tongelresestraat 260
Telefoon: 06-14984912

Contact

Social media