De Classics, deel 2: Bleu de Gex

De speurtocht naar Franse A.O.P. kazen gaat door, deze week ga ik voor 'n blauwe rakker uit de Haut Jura, die veel minder bekend is dan zijn streekgenoten; de Morbier en de Comté: de Bleu de Gex. Niet alle Franse kazen met een beschermde oorsprong benaming (A.O.P.) zijn rauwmelks, maar de meeste wel, deze dus ook. En dat is fijn, want daar heb ik een zwak voor, omdat ze meestal toch echt wel wat meer karakter hebben dan hun gepasteuriseerde broertjes. De Bleu de Gex neemt onder de rauwmelkse kazen een bijzondere plaats in, het was namelijk in 1935 de eerste niet gepasteuriseerde koemelkkaas die tot de beschermde kaassoorten werd toegelaten, door toekenning van de A.O.C. status die in Europees verband recent vervangen is door de A.O.P.-status.

Read more...

De Classics, deel 1: Abondance

Laten we de Franse kazen eens grondig gaan verkennen. Jokkmokk is gespecialiseerd in Nederlandse kaas maar er schijnt nog een kaasland te zijn, in Europa. Nou ja, ok, er zijn heel veel kaaslanden in Europa, maar het land met de grootste reputatie is toch wel Frankrijk. Tijd dus om de Franse kazen eens grondig te gaan verkennen. iedere week een, deze week de A.O.P. kaas die we het eerste tegenkomen in het alfabet, maar dat is toeval: de Abondance.

Read more...

We're going Dutch....

Dat er goeie kazen uit Nederland komen, wist je al, hoop ik. Dat er ook goeie wijnen worden gemaakt was misschien nog niet bekend. Maar toch is het waar.

Read more...

Koper maakt kaas lekker

Iedere ochtend wordt de melk van een aantal boeren uit de Zwitserse oostelijke Kantons gevoegd bij de melk van de vorige avond, bij de lokale kaasmakerijen. De koeien van die boeren grazen in de zomer in de Alpen en eten in de winter het hooi van dezelfde gebieden, zonder verdere toevoegingen. We hebben het hier over de streek rondom de stad Gruyères en het eindproduct van deze kaasmakerijen is dan ook Gruyère, een harde romige harde bergkaas, die zoet, een beetje ziltig en nootachtig smaakt en in de loop der tijd steeds meer aardse en complexe tonen laat proeven. 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Locatie +

Bergstraat 35
Tongelresestraat 260
Telefoon: 06-14984912

Social media