De Classics, deel 5: Maroilles

Wij dopen koekjes in onze koffie, in Noord Frankrijk doen ze dat anders, de stinkende (of moet ik politiek correcter 'ruikende' zeggen?) Maroilles kaas wordt er bij het ontbijt gegeten en dus inderdaad in de koffie gedompeld. Een mijnwerkersontbijt daar bestond vroeger uit brood, Maroilles en koffie. Deze kaas die sinds 1955 bij de beschermde kaassoorten hoort werd tot niet zo lang geleden eigenlijk vooral in de streek van productie gegeten, maar heeft nu ook zijn weg gevonden naar Parijs en daarna de rest van de wereld. De film Bienvenue ches les Ch'tis heeft zeker bijgedragen aan de populariteit va de Maroilles.

Read more...

De Classics, deel 4: Chaource

Dit is een oude bekende. Bij onze ontdekkingstocht in de wereld van de klassieke Franse kazen, gaan we alle A.O.P. kazen van Frankrijk langs. En dan kom je dus soms ook bij kazen die we al langer in de winkel hebben, zoals deze week de Chaource. Chaource is een kaas met veel gezichten. Oorspronkelijk werd zij heel vers gegeten, en dat kan nog steeds, voordat er zich een schimmellaagje vormt dus. Ik vind 'm lekker met een mooie witte fluwelige jas en een beetje lopend aan de randen, anderen gaan voor een nog verder gerijpte variant, waarbij die jas bruine vlekken begint te vertonen en de smaak heftiger wordt.

Read more...

De Classics, deel 3: Selles-sur-Cher

In totaal eenenveertig boeren in de streek van Solonge en Berry leveren de melk voor de kaas die deze week in de schijnwerpers staat in mijn Franse kazen-verkenningsblog. Na twee bergkazen behandeld te hebben, gaan we nu het dal in, het dal van de Cher, iets ten Zuiden van Orléan, zo ongeveer in het midden van Frankrijk. De kaas waar ik het over ga hebben is een rauwmelkse geitenkaas met een blauwbeschimmelde met houtskoolas bestrooide korst: de Selles-sur-Cher. Ruim veertig jaar geleden kreeg deze kaas de A.O.C. bescherming, die tegenwoordig in Europees verband omgezet is in A.O.P. en in het Nederlands vertaald Beschermde Oorsprong Benaming heet.

Read more...

De Classics, deel 2: Bleu de Gex

De speurtocht naar Franse A.O.P. kazen gaat door, deze week ga ik voor 'n blauwe rakker uit de Haut Jura, die veel minder bekend is dan zijn streekgenoten; de Morbier en de Comté: de Bleu de Gex. Niet alle Franse kazen met een beschermde oorsprong benaming (A.O.P.) zijn rauwmelks, maar de meeste wel, deze dus ook. En dat is fijn, want daar heb ik een zwak voor, omdat ze meestal toch echt wel wat meer karakter hebben dan hun gepasteuriseerde broertjes. De Bleu de Gex neemt onder de rauwmelkse kazen een bijzondere plaats in, het was namelijk in 1935 de eerste niet gepasteuriseerde koemelkkaas die tot de beschermde kaassoorten werd toegelaten, door toekenning van de A.O.C. status die in Europees verband recent vervangen is door de A.O.P.-status.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Locatie +

Bergstraat 35
5611 JX Eindhoven
Telefoon: 06-14984912
KVK: 

Social media